Organik Ürünlerle Dolu Bir Mutfak
Ege Bölgesi bugüne dek ev sahipliği yaptığı bütün medeniyetlerden zengin kültürel izler taşımaktadır. Bunların arasında sanat, folklör, müzik ve tabii ki mutfak lezzetleri de var. Türkiye’nin en popüler tatil beldelerinin yer aldığı Ege Bölgesi’nin lezzetlerine yakından bakmak ister misiniz?
Ege mutfağı denince akla gelen ilk lezzet şüphesiz zeytinyağlılar olur. Zeytinin ve zeytinyağının ana vatanı olan Ege Bölgesi’nin tatlarında zeytinyağına rastlamamak neredeyse imkansızdır.
Zeytinyağlı sebze yemekleri, zeytinyağlı ot kavurmaları ve bir şekilde zeytinyağının dahil edildiği mezeler Ege mutfağının olmazsa olmazlarıdır.
Türkiye’nin her bölgesine bir şekilde sirayet etmiş, tadı damakta kalacak Ege lezzetlerine göz atacak olursak kabak çiçeği dolması, zeytinyağlı sarma, enginar yemeği, enginar çorbası ve çökertme kebabı bir Egeli’nin mutfağında olmazsa olmaz yemeklerdendir.
Ege Bölgesi’nin özellikle kıyı şeritlerindeki şehirlerinde, yol kenarlarında bile mükellef sofralar kurmaya yetecek kadar ot yetişir. Deniz börülcesi, şevketi bostan, tere, turpotu ve arapsaçı gibi otlar Ege Bölgesi’ne has tatlardır.
Tatlılara geçecek olursak kabak tatlısı ve şambali Ege’nin ünlü tatlılarındandır. Ancak parayla satın almanızın mümkün olmadığı çünkü genelde bedava dağıtılan bir tatlı daha var; lokma.
Ege kentlerinden birinde geçireceğiniz birkaç gün içinde sokak başlarında çeşitli anma veya hayır işleri sebebiyle dökülen lokmaya muhakkak denk gelirsiniz. Ege’nin en meşhur lezzetlerine daha yakından bakalım.
Şevketi Bostan
Ege’ye özgü otlardan olan Şevketi Bostan ayıklandıktan sonra suda haşlama yöntemiyle pişirilen bir ot cinsidir. Etli veya etsiz tüketebileceğiniz bu yemek genellikle sarımsaklı yoğurtla servis edilir.
Deniz Börülcesi
Genellikle denize yakın arazilerde bulunan deniz börülcesi artık Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde bilinmektedir. Haşlandıktan sonra kılçıklarından ayıklanarak yenmeye hazır hale gelen deniz börülcesi, sarımsak ve limon da eklendikten sonra soğumasıyla tüketime hazırdır.
Keşkek
Gelmiş geçmiş belki de en meşakkatli yiyeceklerden biri olan keşkek yalnızca el lezzeti değil, sabır ve kas gücü de isteyen bir yemektir. Özellikle Aydın yöresindeki düğünlerde ve köy şenliklerinde saatler süren bir pişirme serüveniyle ortaya çıkan bu lezzeti her an her yerde bulamayabilirsiniz. Ana maddeleri nohut ve buğday olan bu yemeğe dana eti de eklenmektedir. Keşkekte imece usulü dövme yöntemi uygulanmaktadır. Sabahtan başlayan hazırlığın ilk adımı malzemelerin eritmektir. Dövme işlemi ise dönüşümlü olarak akşama kadar devam eder. Keşkeği evde düdüklü tencerelerle yapmak da mümkündür ama keşkeği bir Ege köyünde yediyseniz diğer keşkeklerin hiçbiri sizi tatmin etmeyecektir.
Çökertme Kebabı
Kibrit patateslerin üstünde servis edilen jülyen dana etlerinden oluşan çökertme kebabı, yanında kızarmış biber, yoğurt ve domates sosuyla leziz bir tabak oluşturur. Özellikle Bodrum bölgesinde çokça tercih edilen bir kebap çeşididir.
Enginar Dolması
Ege Bölgesi’nde her versiyonu denenen sebzelerin başında enginar geliyor. Yemeklerinden ve çorbalarından sonra enginarın en sevilen çeşidi ise dolmasıdır. Yapraklarının kıyma ve pirinç harcı ile doldurulması ile yapılan enginar dolması enginarseverlerin başyapıtıdır.
Kabak Çiçeği Dolması
Kabak çiçeği dolması da Ege Bölgesi’nin imza yemeklerinden biridir. Pirinç ve soğanla hazırlanan iç harcı soğuduktan sonra kabak çiçeklerinin içinin doldurulmasıyla yapılır. Tencereye dizilen kabak çiçekleri bir miktar su ile kendi buharında pişerek hazırlanır.