- Kültür Tatili
- Kars Havalimanı
- Kültürel Geziler
Efsanevi Ani Harabeleri
Ermenistan sınırına oldukça yakın konumda bulunan Ani Harabeleri adeta bir medeniyetler beşiğidir. Ermenistan’a yakın derken bu ölçümü kilometrelere belirtmeye gerek yok çünkü antik kentten sınıra attığınız bir taş, Ermenistan topraklarına kolaylıkla geçebiliyor.
Ani Harabeleri Tarihi
Bundan yüzyıllar önce İpek Yolu üzerinde yer almasıyla sebebiyle dönemin en zengin yerleşimlerinden olan Ani Harabeleri’nde nüfus 120.000’i aşmıştır. O dönemin şartları için bu sayı oldukça yüksekti.
20’yi aşan medeniyete ev sahipliği yapmış olan Ani Antik Kenti ‘1001 Kilise Şehri’ olarak da anılmaktadır. Günümüze dek ulaşan 40 kadar kilise ve onlarca anıt mezarın yer aldığı antik kent, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli ören yerlerinden biridir.
Ani Harabeleri Eserleri
Ani Harabeleri’ne girdiğiniz anda karşınıza surlar ve yedi adet kapı çıkacak. Arslanlı Kapı ise bu kapıların en önemlisidir. Kentin büyük kısmını oluşturan surların bir kısmında da Selçuklu Alparslan’ın şehri fethetmesinin belgesi olan dört satırlık kitabe yer alıyor.
Arslanlı Kapı’dan girdiğinizde sizleri gotik tarzdaki Fethiye Camii ile karşılıyor. Tarzının sebebi ise buranın camii olmadan önce Ani Katedrali adında bir kilise olmasıdır.
Katedral, Ani Antik Kenti’nin en önemli eserlerinden sayılır ve mimarisi ise ünlü Ayasofya’nın onarımını yapan mimar Trdat’tır. Selçuklu Hükümdarının burayı fethinden sonra camiye dönüştürülen kilisede, kılınan ilk namazın da adresidir.
Fethiye Camii’nin hemen yanında ise Kral Gagik tarafından yapılmış ve bugün yarısı yıkılmış durumda olan Aziz Prkich Kilisesi yer alıyor. Hz. İsa’nın doğumundan ölümüne kadar geçen sürenin anlatıldığı fresklerle bezeli Tigran Honents Kilisesi ise Ani Harabeleri’nin bir diğer önemli eserlerinden.
İpek Yolu’ndan Anadolu’ya ulaşılan ilk geçit olma özelliği taşıyan etkileyici İpek Yolu köprüsünün günümüze uzanan kalıntılarını da görebileceksiniz.
Ani Antik Kenti’nden günümüze birçoğu yıkılmış harabeler arasında Selçuklu Kervansarayı, Ateşgede Tapınağı, Kaya şapeli, Gürcü Kilisesi gibi daha nice tarihi esere ve büyüleyici atmosfere hayran kalacaksınız.
Ani Harabeleri Nerededir? Nasıl Gidilir?
Kars merkezine 45 kilometre uzaklıkta yer alan Ani Harabeleri’ne herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmuyor. Araç kiralama ile ulaşabilirsiniz.
Ani Harabeleri Otelleri
Harabeler şehir merkezine yakın bir konumdadır dolayısıyla şehir içindeki çok sayıda otelde konaklayabilirsiniz. Size en uygun Kars otelleri için tıklayınız.