Yayınlanma Tarihi:

Türkiye’de Gezilecek Antik Kentler

‘Kültürel gezi’ veya ‘kültür gezisi’nin tanımı; bir ülkenin, şehrin tarihini ve kültürünü yansıtan eserlerini, mekanlarını görmek amacıyla yapılan gezilerdir.

Söz konusu ülkemiz olunca yaz turizmi kadar kültür turizminde de liste oldukça kabarık. Dünyanın yedi harikasından ikisini dahi barındıran Türkiye, coğrafi konumu ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması sebebiyle de bir kültürel miras markasıdır.

Kültürel gezi planlamanıza dahil etmeniz gereken en önemli adresleri sizler için bir araya getirdik. Bunun için önce antik kentlerden başlıyoruz.

Afrodisias Antik Kenti Nerededir?

İlk yerleşimi MÖ 5. yüzyıla dayanan Afrodisias Antik Kenti, Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan Afrodisias’ın ilginç bir keşif hikayesi var. Bu antik kenti keşfeden kişi Ara Güler’dir. Hem de bir kaybolma hikayesi sonucu karşısına çıkmıştır bu kent.

Afrodisias Antik Kenti Tarihi

Antik Çağlarda Karia ülkesine ait olan kentin tarihi bronz çağa kadar uzanıyor. Ancak günümüzdeki kalıntılar en geç Roma Dönemine aittir.

Adını aşk tanrıçası Afrodit’ten alan kentin en meşhur eserleri mermer heykelleridir. Antik kentin içerisinde bulunan müzede sergilenen bu heykellerin ustalıkla işlenmiş detaylarına hayran kalacaksınız.

Afrodisias heykel okulu antik dönemin en meşhur sanat okullarından biriydi. İtalya’da ve Yunanistan’da yapılan kazılarda bile Afrodisias’lı sanatçıların estetik anlayışlarına sahip eserlere rastlanmıştır.

Afrodisias Müzesi dışında antik kentte göreceğiniz birbirinden etkileyici tarihi eserler ise; lahitler, imparatorlar tapınağı, güney agora, antik tiyatro, sütunlu meydan, Hadrian Hamamı, antik havuz, meclis binası, Afrodit tapınağı, stadyum, piskopos sarayıdır.

Afrodisias Antik Kenti Giriş Ücreti

Afrodisias’a giriş ücreti 2021 yılı itibariyle 40 liradır.

Efes Antik Kenti Nerededir?

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti ülkemizin en önemli antik kentlerinden biridir.

MÖ 8600 yılında kurulan kent, zamanla en önemli dünya başkentlerinden biri haline gelmiştir. Bunun sebebi ise Efes Antik Kenti’nin hem önemli ticaret yolları üzerinde bulunması hem de dünyanın doğusu ile batısını bağlayan en büyük liman kentlerinden biri olmasıdır.

Aynı zamanda bu kadim şehir döneminin en büyük bilim, kültür ve sanat merkezi olarak anılmaktadır. Roma İmparatorluğu’na geçtikten sonra Asya eyaletinin başkentliğini yapmasıyla altın çağını yaşayan kent dönemin en zengin kentlerinden de biri olmuştur.

Dünyanın Yedi Harikası

Dünyanın yedi harikasından birinin Efes Antik Kenti’nde olduğunu biliyor muydunuz? Lidya Kralı Creseus tarafından yaptırılan Artemis Tapınağı şüphesiz şehrin ve ülkenin en önemli eserlerindendir.

Celsus kütüphanesi, kral yolu, antik tiyatro, yamaç evler, sahne agorası, Varius hamamı gibi daha onlarca etkileyici yer göreceğiniz Efes Antik Kenti, tamamı mermerden yapılan ilk kent olup UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır.

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti

2021 yılı itibariyle 120 lira olan giriş ücreti öğretmenlerden ve öğrencilerden alınmamaktadır.

Pergamon Antik Kenti Nerededir?

İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan Pergamon Antik Kenti’nin yerleşimi MÖ 7. yüzyıla kadar dayanıyor.

Pergamon Antik Kenti Tarihi

Pergamon, çağının en parlak dönemini zengin kütüphanesi sayesinde Helenistik Çağda yaşamıştır. Kayıtlara göre sayısı iki yüz bini aşan yazılı eser arşivine sahip olan Pergamon Kütüphanesi dönemin en önemli kültür merkezlerinden sayılıyordu.

1870’lerde demiryolu inşaatında görevli Alman bir mühendis tarafından keşfedilen bu antik kentin kazı çalışmaları o yıllarda başlamış, 2014 yılında ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.

Antik kentin en ilgi çekici kısımlarından biri on bin kişilik kapasitesiyle dünyanın en dik tiyatrolarından biri olan antik tiyatrosudur. Bu tiyatronun terasının kuzeyinde bulunan Dyonisos Tapınağı ve 330 metre yükseklikteki akropol ise Pergamon Antik Kenti’nin en önemli eserlerindendir.

Antik kente ait Zeus Sunağı ise şu an Berlin’deki Bargama Müzesi’nde sergilenmektedir.

Pergamon Antik Kenti Giriş Ücreti

2021 yılı antik kente itibariyle giriş ücreti 60 liradır.

Zeugma Antik Kenti Nerededir?

Gaziantep’in Nizip ilçesinde yer alan Zeugma Antik Kenti MÖ 300 yılında Büyük İskender’in generallerinden 1. Selevkos Nikator tarafından inşa edilmiştir. Zeugma Antik Kenti meşhur işçiliği ile ‘mozaik kent’ olarak anılmaktadır.

Hepimizin duyduğu meşhur Çingene Kızı mozaiği ise bu antik kentte ortaya çıkmış ve Zeugma Müzesi’nde sergilenmeye başlanmıştır. Zeugma Antik Kenti’nde göreceğiniz en önemli eserler arasında 1.5 metrelik bronz Mars heykeli, Poseidon, Oceanos, Tethys ve Triton mozaiği bulunuyor.

Zeugma Antik Kenti ve Müzesi Giriş Ücreti

Antik kentin giriş ücreti 10, Zeugma Müzesi’nin giriş ücreti ise 40 liradır.

Hattuşa Antik Kenti Nerededir?

Anadolu’nun ilk devleti olan Hititler’in başkenti olan Hattuşa, MÖ 1700 yıllarında Kuşşara kentinin kralı Anitta tarafından fethedilen şehir, yine Anitta tarafından yıkılmıştır.

Çorum’da bulunan ve bugün yoğun ilgi gören bir ören yeri olan Hattuşa, 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. 400 yıldan daha fazla süre hüküm süren Hititler’e ait surları, tapınakları, kraliyet konutlarını ve daha nicesini Çorum’un Boğazkale ilçesinde görebilirsiniz.

Aşağı Şehir ve Yukarı Şehir olarak iki kısımdan oluşan Hattuşa Antik Kenti‘nde Aslanlı Kapı, Sfenks Kapı, Yer Kapı, Kral Kapı ve 71 metre uzunluğundaki Yer Kapı Tüneli gibi yapılar görenleri büyülüyor.

Hattuşa Antik Kenti Giriş Ücreti

Antik kentin 2021 yılı giriş ücreti 12 liradır.

Türkiye’de gezilecek antik kentler denilince akla gelen ilk adresleri sizler için derledik, gezi rotanızı oluşturmadan önce blog bölümündeki diğer yazılarımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.