İçindekiler
Tüplü Dalış Nedir? Nasıl Yapılır?
Tüplü dalış 1940’lı yıllarda bir Fransız askeri olan Jacques-Yves Cousteau tarafından geliştirilmiş ve günümüzdeki yerinin oluşması sağlanmıştır.
Turizme de büyük katkısı olan tüplü dalış özellikle son 10 yılda ülkemizde çok hızlı yaygınlaşmış, uzmanlarca verilen eğitimleri içeren okulları da faaliyete geçmiştir.14 yaşından büyük herkes bu kurumlarda veya ekiplerde dalış eğitimi alabilmektedir.
Kaş, Fethiye ve Bodrum akla ilk gelenler olmak üzere ülkemizde tüplü dalış tutkunları için birbirinden güzel adresler bulunmaktadır.
Bodrum’da Tüplü Dalış Yapılacak Yerler
Ege sularının en ünlü dalış merkezlerinden olan Bodrum Büyük Resif, tüm yıl boyunca kolay seviyede dalış imkanı sunmaktadır. 4 metreden başlayan dalışlar 36 metreye kadar derinleşmektedir.
20 metreye kadar ahtapot, iskorpit, karagöz, 20 metreden sonra da müren, lahos, seranit gibi canlıların gözlemlerini yapabilirsiniz. Delikli mağara ve Orak Adası ise Bodrum’da dalış yapılan diğer adreslerdir.
Kaş’ta Tüplü Dalış Yapılacak Yerler
Ülkemizin en etkileyici dalış merkezlerinden olan Dimitri Batığı’nda ideal dalış zamanları ilkbahar aylarıdır. 5 metreden başlayıp 55 metreye kadar uzanan derinlikte kırmızı karides, yengeç, gümüş balığı ve anemon gibi sualtı canlılarının yaşantısını gözlemleyebilirsiniz.
Meis adasında bulunan ve ismini 2. Dünya savaşında düşürülmüş bir uçaktan alan Flying Fish (uçan balık), Kaş’ın diğer önemli dalış noktalarındandır. 50-70 metre arasındaki noktalarda bu uçağın kalıntılarına rastlayabilirsiniz.
Deneyimli dalgıçlar için uygun olan bu alanda zaman zaman yaşanan sert akıntılar profesyonellere bile zorluk çıkarmaktadır.
Fethiye’de Tüplü Dalış Yapılacak Yerler
İleri seviyede tecrübe sahibi olan dalgıçlar için Afkule en güzel dalış noktalarından biridir. Afkule dalışlarında sizi 27 metrelik büyüleyici bir mağara ve bu mağarayı süsleyen yüzlerce farklı mercan bekliyor.
Fethiye’de en düşük su sıcaklığı 18 derece olduğu için Afkule yılın her günü dalışa uygundur. Su altı fotoğrafçılığı ile de ilgileniyorsanız Türkiye’nin en güzel su altı kareleri Afkule’den çıkar.
Fethiye’nin diğer tüplü dalış noktası amatör dalgıçlar için de bir fırsat. Derinliğin 10-20 metre arasında değiştiği Akvaryum Koyunda dalışlar hemen kıyıdan başlıyor ve bu yolculuğa deniz atları ile ahtapotlar da eşlik ediyor.
Çanakkale’de Tüplü Dalış Yapılacak Yerler
1. Dünya Savaşı’nın kalbi olan Çanakkale Saros Körfezinde bulunan onlarca batık, bugün dalışseverlerin iştahını kabartan eşsiz bir yer.
Sanayileşme ve çevre kirliliğinin de az olması sebebiyle Saros Körfezinin denizi oldukça temiz, su altı incelemeleri ise oldukça yüksek çözünürlüktedir.
103 yıllık bir geçmişe ve akıntılara rağmen hala görüntüsünü koruyanların da aralarında bulunduğu 33 batığın yanı sıra patlamamış top mermilerini de görebilirsiniz.
Bu batıklardan en bilineni Lundy Batığıdır. Birçok canlının evi olan bu batık 28 metre derinlikte yar alıyor ve keşfedilmeyi bekliyor. Büyük bir gemi batığı olduğu için kapılardan geminin içine girip ayrı dünyaları keşfedebilirsiniz.
200’den fazla canlıya yaşam alanı olan Saros Körfezi’nde çokça dalış noktası bulunuyor. Bunlar sırasıyla; Cennet, Cehennem, Toplar Burnu, İbrice Limanı, Aker Taşı, Kömür Limanı ve Üç Adalar’dır.
Hatay’da Tüplü Dalış Yapılacak Yerler
Adı çok duyulmuş olmasa da Samandağ, su altı çeşitliliği ve zenginliği açısından Türkiye’nin en önemli adreslerinin başında geliyor.
Süveyş Kanalı’na oldukça yakın konumla bulunması sebebiyle yüzlerce balık çeşidinin göç yoluna da dönüşen Samandağ, aynı zamanda dünyanın en uzun 10. plajıdır.
Dalışlarda köpek balıklarıyla karşılaşmanın oldukça mümkün olduğu Samandağ’ın en meşhur canlıları vatozlardır. Bu suda yaşayan yedi çeşit vatoz türü bulunur ve onlarla karşılaşmamanız neredeyse imkansızdır.
Yılın her günü dalış şansınız var ancak burası yalnızca ileri seviye dalış tecrübesi olanlar içindir.
Ayvalık’ta Tüplü Dalış Yapılacak Yerler
Çeşit çeşit adaları ve sabit elverişlilikteki hava durumu sayesinde Türkiye’nin diğer bölgeleri arasında en avantajlı noktalardan biridir Ayvalık. Kırmızı mercanların yoğunlukta olduğu bu bölgede binlerce canlının yaşantısına tanıklık edeceksiniz.
Ayvalık’ın en ünlü tüplü dalış noktası Deli Mehmet’tir. İki adet su altı adası bulunan Deli Mehmet’in birincisi 70 metre, ikincisi ise 50 metreye kadar uzanan derinliğe sahiptir.
Ayvalık’ta dalış yolculuğunuza mürenler, sarı gorgon ağaçları, kırmızı mercan gibi birbirinden etkileyici birçok canlı eşlik edecek.
Çeşme’de Tüplü Dalış Yapılacak Yerler
Çeşme’ye bağlı Ildır Köyü açıklarında bulunan Fener Adası, tüplü dalış sporunda her seviye için uygun bir aktivite alanıdır.
Ortalama derinliği 18 metre kadar olan Fener Adası dalgıçları özellikle yüzey renkleriyle cezbediyor. Çiçek mercanlar, karagöz ve sarpa gibi canlı türlerinin yanı sıra Fener Adası dalışlarında başka hiçbir yerde karşılaşamayacağınız foklar gibi canlılar da görebilirsiniz.