Türkiye'nin En Güzel Kiliseleri
Bu topraklar yüzlerce yıldır çeşitli medeniyetlere ve inanışlara ev sahipliği yapmasıyla bilinir. Ülkemizin sahip olduğu bu değerler günümüze önemli tarihi yapılar armağan etmiştir. Tıpkı kiliseler gibi.
Geçmişten günümüze gelen kiliseler gerek mimari yapıları gerekse de kültürel anlamları sebebiyle sıklıkla ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Bugün sizlere Türkiye’nin en güzel kiliseleri arasında bulunan dört eşsiz yapıdan bahsedeceğiz.
Noel Baba Kilisesi
MÖ 3. yüzyılda yaşamış olan Aziz Nikolaos, nam-ı diğer noel babanın mezarının bulunduğu bu kilise Antalya’nın Demre ilçesinde yer alıyor.
Ancak psikopos Nikolaos’un gömüldüğü bu mezarda artık kemikleri yer almıyor çünkü haçlı seferleri sırasında Barili tüccarlar tarafından çalınarak ülkelerine götürülmüştür. Kalan bazı kemik parçaları ise Antalya Müzesi’nde sergilenmekte ve yoğun ilgi görmektedir.
Hem yardımsever hem de noel baba tasviriyle dış görünüşü uyuşan psikopos aziz Nikolaos, iklim şartları her ne kadar el vermese de o dönem noel baba olarak anılmaya başlamıştır.
Düşkünlere el uzatmasıyla bilinen bir aziz olan Patara doğumlu psikopos için Roma İmparatoru 1. Justinianos tarafından İstanbul’da da bir kilise inşa ettirilmiştir. Duvar ve tavan süslemeleri ile dikkat çeken bir yapı olan Noel Baba kilisesi, döneminin de en önemli Bizans mimarisi örneklerindendir.
Aziz Nikolaos ‘Mucizelerin Azizi’ olarak anılırdı ve kilisenin duvarlarında bu mucizelerin resmedildiğini göreceksiniz. Antalya gezi rotanıza Aziz Nikolaos Kilisesi’ni eklemeyi unutmayın.
Aya İrini Kilisesi
Roma İmparatoru Konstantin, bugünkü İstanbul’u yeniden kurarken, Bizans Uygarlığının ilk kilisesi olma özelliğine sahip olan Aya İrini Kilisesi’ni inşa ettirmiştir. Aya İrini Kilisesinin isim anlamı ‘kutsal barış’tır. Bu isim aynı zamanda hristiyanlığı yaymak isteyen bir rahibeye de aittir.
Çevresi revaklı, atrium adı verilen avluya sahip olan, Bizans’tan günümüze kalmış tek ve en büyük kilise de Aya İrini Kilisesi’dir. Topkapı Sarayı’nın avlusunda bulunması ise Türk kültüründeki inanç saygısını işaret etmektedir.
320’li yıllarda yapılan Aya İrini Kilisesi bu özelliğiyle tarihin en eski dini yapılarından biri olma özelliğindedir. Kilisenin iç kısmında Hz. İsa’yı ve onun çarmıha gerildiği tepeyi temsil eden çizimler bulunuyor.
Altın işlemeli kubbedeki apsiste ise tevrattan bir alıntı yazmaktadır; ‘yeryüzünde yaptığı iyi şeylerle cennet mekanına yükselişini sağlayanın adı Tanrı’dır.’ Her yıl yüzlerce hristiyan turistin ziyaret durağı olan kilise, inanç turizmi açısından en önemli adreslerdendir.
Meryem Ana Kilisesi
İzmir’in Selçuk ilçesindeki Efes’te yer alan Meryem Ana Kilisesi, hristiyanlık alemi için büyük öneme sahip bir ibadethanedir.
Kaynaklar farklılık gösterse de bazı otoritelere göre Hz. İsa’nın ölümünden sonra Meryem Ana vefat edinceye dek Selçuk’ta yaşamıştır. Bu sebeple Meryem Ana Kilisesi’ne Meryem Ana Evi de denmektedir.
Bu kilise klasik tasarımın dışında daha çok bir taş görünümündedir. Kilisenin bahçesinde görkemli bir Meryem Ana heykeli ve vaftiz havuzu yer alıyor. Sularının şifalı olduğuna inanılan çeşmeleri ve 5 lira karşılığında satın alarak dilek dileyebileceğiniz mumlar da bulunuyor.
Meryem Ana Kilisesi yalnızca hristiyanlık dinine mensup turistler tarafından değil, her dinden ve milletten ziyaretçilerin akınına uğruyor.
Aya Yorgi Fener Rum Patrikhanesi
Fatih Sultan Mehmet’in buyurduğu fermandan sonra müslüman olmayan halka tanınan haklar ile yasal statü kazanan Fener Rum Patrikhanesi Ortodoks halkı için bugün hala önemli bir merkez değeri taşıyor.
İstanbul’un Fener semtinde bulunması nedeniyle semt de Ortodokslar için manevi anlamda bir başkent sayılmaktadır. Patrikhanede, girişte bulunan patrik tacı, sedef işlemelerle süslenmiş fil dişinden bir patrik tahtı gibi etkileyici parçalar yer alıyor.
Kutsal emanetlerden biri olarak görülen ve Kudüs’ten getirilen sütunlar da Fener Rum Patrikhanesi’nde sergilenmektedir. Diğer kısmı Vatikan’da sergilenen bu granit sütunların kutsal sayılmasının sebebi, İsa’nın çarmıha gerilmeden önce üstünde kırbaçlandığına inanılmasıdır.
Üç azizenin lahitler, Meryem Ana ve İsa ikonası gibi temsiller ise Fener Rum Patrikhanesi’nin diğer göz alıcı işçiliklerindendir.