Skip to content
Tatil Türü
Tatil Türü
  • Doğa Tatili
Nasıl Gidilir
Nasıl Gidilir
  • Van Ferit Melen Havalimanı
Ne Yapılır
Ne Yapılır
  • Doğa Yürüyüşü
  • Kültürel Geziler
  • Tekne Turu

Türkiye'nin En Büyüğü

Varlığı Kalkolitik Çağa kadar uzanan Van, Doğu Anadolu’nun gözde şehirlerinden biridir. İlk kez Hurriler’in bir devlet kurduğu Van daha sonrasında Urartular’ın hakimiyetine geçmiştir.

Türkiye’nin en büyük sodalı gölü olan 200.000 yaşındaki Van Gölü, Nemrut Dağı’nın patlamasıyla oluşmuş, Aladağlar ile Toroslar’ın arasında konumlanan volkanik bir göldür. Yine aynı patlama sebebiyle meydana gelen setler Van Gölü’nü Muş Ovası’ndan ayırmıştır.

Van Gölü’nün Nimetleri

Van Gölü’nün çevresinde Nemrut Dağı, Süphan Dağı gibi sönmüş volkanlar yer almaktadır. Suyun tadının acı ve tuzlu olmasının sebebi göl dışına su çıkışı bulunmadığı için suların yalnızca buharlaşma yoluyla azalması, bunun da tuz birikimine yol açmasıdır.

Gölü besleyen derelerin getirdiği bol miktardaki sodyum karbonat sebebiyle de sodalı göl de denmektedir. Soda üretimi açısından büyük rolü olan Van Gölü’nden soda toplaması yazları su buharlaştığında yapılıyor.

Çevresindeki yüksek kayalar sebebiyle don olaylarının yaşanmadığı Van Gölü’ne, Doğu Anadolu’nun sert iklimi de pek uğramıyor. Kar suları ve derelerle beslenen bu gölde balık çeşitliliği de oldukça fazladır ve Van Gölü havyar üretiminde de öncüdür.

otelz.com Hemen rezervasyon yap! Otelleri Göster

Van Gölü’nde Gezilecek En Güzel Yerler

Van Gölü’nün etrafında onlarca tarihi ve doğal güzellikler bulunur. İçerisinde çok sayıda koy da bulunan Van Gölü’nün en derin noktası 450 metredir ve mevsimlere göre bu derinlik değişmektedir. Van dağlarındaki karların erimesi sebebiyle göldeki suyun en yüksek olduğu ay Temmuz’dur.

 Kültürümüzün önemli bir kısmını barındıran Van Gölü, Urartular’ın kuruluş yeridir. Bugün gölün kıyıları boyunca birçok Ermeni manastırı ve kilisesi kalıntıları bulunuyor. Bunların en iyi korunmuş olanı Akdamar Adası’ndaki Kutsal Haç Kilisesi’dir.

Adalar

Van Gölü’nde 4 ada bulunuyor; Akdamar, Kuş, Adır, Çarpanak Adaları. Turistik gezilerin rotaları olan bu adalara hem feribot hem de demiryolu ile ulaşım mevcuttur. Van Gölü Elazığ-Muş demiryolu hattını İran’a bağlayan noktadır.

Canavar Efsanesi

90’lı yılların efsanevi olayı Van Gölü canavarı hikayesi o yıllarda yabancı turistlerin akınına sebep olmuştur. 15 metre uzunluğunda ve sarı renkte olduğu söylenen canavarı görenlerin sayısı gitgide artınca devlet bölgeye bilimsel araştırma ekibi bile yönlendirmiştir.

Yapılan uzun araştırmalar sonucunda herhangi bir canavara rastlanmayınca bu hikayenin Van Gölü’nü meşhur etmek için ortaya atıldığı kanaatine varılmıştır.

Van Gölü Nerededir? Nasıl Gidilir?

İster havayolu ister demiryolu ile Van merkezine geldikten sonra buradan kalkan minibüslerle Van Gölü’ne ulaşabilir, dilerseniz de araç kiralayabilirsiniz.

otelz.com Hemen rezervasyon yap! Otelleri Göster