- Kültür Tatili
- GAP Havalimanı
- Kültürel Geziler
Halfeti'de Ne Yapılır?
Halfeti'de Görülecek Yerler
Abgar Krallığı döneminde inşa edilen bu büyüleyici antik kenti mutlaka görmelisiniz.
Tekne turlarıyla görebileceğiniz tarihi güzelliklerden biri ise efsanevi Kral Kızı Mağarası’dır.
1173 yılında gotik bir tarzda inşa edilen tarihi kiliseden günümüze kalan kısımlarına hayran kalacaksınız.
Bugün avlusu suyla dolu olan bu tarihi eser 1807 yılında taş ustaları tarafından inşa edilmiş etkileyici bir yapıdır.
Terk edilmiş bir köy olan Savaşan Köyü’nün arnavut sokaklarında unutulmaz bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Su Altı Şehri
Fantastik bir evren olan Atlantis’in Şanlıurfa topraklarında bir benzerinin var olduğunu söylemek yanlış olmaz. Halfeti, 2000 yılında yapılan Birecik Barajı ile Fırat Nehri sularının altında kalan bir köydür.
Köylüler terk ettikten sonra doğaya teslim olan, büyüleyici ve bir o kadar da gizemli görünen bu köyün geçmişi MÖ 855 yılına dayanıyor.
O dönem Asur Kralı 3. Salmanassar’ın hüküm sürdüğü Halfeti’nin o günkü adı Şitamrat idi. İsmi defalarca değiştirilen köy son olarak 11. yüzyılda Osmanlılar’ın egemenliğine geçmesiyle Rumkale ismini almıştır.
Her ne kadar sular altında kalmış olsa da Halfeti’de bugün hala gezebileceğiniz çok sayıda tarihi yapı bulunuyor. Bu yapılardan kimi tamamen suların üstündeyken kimisi ise suya yarısı gömülü şekildedir.
Halfeti’de Gezilecek Yerler
Bu listeye Halfeti’nin yüzlerce yıllık tarihi sokaklarıyla başlıyoruz. Onlarca farklı medeniyetten yüzlerce insanın yürüdüğünü bilerek bu yollarda dolaşmak, Eski Halfeti’nin mistik dünyasını yoğun şekilde hissetmenizi sağlıyor.
Minaresi su üstünde kalan ve 200’ü aşkın yıldır burada bulunan Ulu Camii Halfeti’nin en eski yapılarından biridir.
Fırat Nehri üzerinde tekne ile gezilen Halfeti’nin en ilgi çeken noktalardan biri ise Rumkale’dir. Rumkale Gaziantep il sınırlarında yer alsa da tekne turları her iki lokasyona da aynı anda gezi düzenlemektedir.
Eski dönemlerde Ermeni piskoposluğu olarak kullanılan Rumkale için kaya içinde bir tarih tanımlaması yapmak yanlış olmaz.
Üç tarafı gölle çevrili bir yarımada şeklindeki, sarp kayalara nüfuz etmiş gibi bir izlenime sahip olan kentin nerede başlayıp nerede bittiğini ilk bakışta ayırt etmek çok kolay değildir.
Merzimen Çayı ve Fırat Nehri’nin buluştuğu noktada yer alan Rumkale, Pers, Roma, Helenistik ve Asur dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmış bir alandır.
Hz. İsan’nın havarisi olan Yuhanna’nın, İncil’in bir kopyasını getirip burada çoğalttığı rivayet edilmektedir. Rumkale’nin eteklerinde bir de antik kent bulunmaktadır. Ancak bu kent bugün sular altında kalmıştır.
Fırat Nehri üzerinden geçen ve ‘Halfeti Gerdanı’ olarak da adlandırılan ve bir asma köprü bulunuyor. Bu köprü Halfeti’nin iki yakasını birbirine bağlayan keyifli bir yolculuk sunuyor.
Ender Rastlanan Kara Gülün Yetiştiği Topraklar
Halfeti’nin en sıradışı özelliklerinden biri ise kara güllerdir. Fidesinden alıp başka topraklara diktiğiniz takdirde aynı renkte açmayan çiçekler yalnızca bu bölgeye özgü benzersiz bir çiçektir.
Halfeti Nerededir? Nasıl Gidilir?
Halfeti Şanlıurfa’ya bağlı olsa da Gaziantep’e de oldukça yakındır. Şanlıurfa Otogarından Halfeti minibüsleri ve Gaziantep’in Birecik ilçesinden kalkan minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Halfeti Konaklama Seçenekleri
Halfeti gezinizde yararlanabileceğiniz birbirinden güzel otel ve pansiyon seçenekleri için hemen tıklayın.