Yayınlanma Tarihi:

Yamaç Paraşütü Nedir? Nasıl Yapılır?

Sivil havacılık kanunlarına göre ‘çok hafif hava aracı’ sınıfına giren yamaç ‘single’ ve ‘tandem’ olmak üzere iki türe ayrılır, en çok iki kişi ile yapılır.

Pilotun koşarak paraşüt kısmına hava dolmasını sağlaması ve sarp bir yamaçtan atlayıp, ortalama 50 dakika boyunca gökyüzünde süzülmeyi tecrübe ediyorsunuz.

Ayaklarınızı tam anlamıyla yerden kesen bu spor macera tutkunlarının vazgeçilmezi olacak.

Ciddi eğitimlere ve sıkı kurallara uygun yapıldığı takdirde herkesin öğrenebileceği ve güvenli bir spordur. Yamaç paraşütünde giymeniz gereken şeyler ise yalnızca uçuş tulumu ve kasktır.

Paraşütün bez kısmına kanat, kubbe veya kanopi adı verilir. Bu kısmın üretimi, teknolojinin de gelişmesi ile oldukça sağlam materyallerden yapılmaktadır. Yırtılması oldukça zor olan, yırtılsa dahi hasarın büyümesini engelleyen dacron polyester cinsi madde ile dikilmektedir.

Ne kadar hafif bir araç gibi de görünse de taşıyabildiği ağırlığın kendi cüssesiyle oldukça orantısız. Yamaç paraşütlerinin içerdiği halatlardan bir tanesi 130 kilogram taşıyabilme özelliğine sahiptir.

Bu iplerin bağlı olduğu vidaların taşıma kapasitesi ise 400 kilogramdır. Bu halatlardan onlarcasının sizi taşıdığını hayal edin.

Türkiye’de Yamaç Paraşütü Nerede Yapılır?

Fethiye’de Yamaç Paraşütü

Türkiye’de yamaç paraşütü denince akla ilk gelen adres şüphesiz Fethiye’dir. Yamaç paraşütünün ülkemizde ortaya çıkış tarihi 1990 olarak bilinmektedir ve ilk kez Fethiye Babadağ mevkiinde, yabancı pilotların atlayış yapmaya başlamasıyla ortaya çıkmıştır.

1700, 1800 ve 1900 metrelik toplamda üç kalkış pisti bulunan Babadağ, Uluslararası Hava Oyunları’na ev sahipliği de yapmaktadır.

Yaz boyunca sürprizlere çok açık olmayan stabil hava durumu sayesinde tüm Türkiye’den ve diğer ülkelerden sporcuları kendisine çeken Fethiye’de deneyimli pilotlar 3500 metreye kadar çıkan yükseklerden atlayabilmektedir.

Sarp yamaçların zirvesinde başlayan yolculuk, paraşütün iki tarafında bulunan frenlerin kontrolü ile Ölüdeniz Belcekız Plajında son bulmaktadır. Bu yolculuk boyunca Fethiye’nin muhteşem manzarasına karşı kuşbakışı uçtuktan sonra bu anları yıllarca hafızalarınızdan silemeyeceksiniz.

otelz.com Hemen rezervasyon yap! Fethiye Otelleri

Erzincan’da Yamaç Paraşütü

Yamaç paraşütünün en keyifli ve heyecan verici adreslerinden biri ise Erzincan’da bulunan Munzur Dağları’dır. Yeni başlayanlar için 1500, profesyoneller için ise 3000 metrelik yükseklikte atlayış bölgeleri belirlenmiştir.

1997’de başlanan yamaç paraşütü, 1 yıl sonra bu spor kapsamında kurulan dernekler ve faaliyetler ile daha da yaygın ve kapsamlı hale gelmiştir. Spor derneklerince açılan kurslar sayesinde yamaç paraşütü konusunda eğitim alanların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Dernekler ve belediye bünyesinde ilkbahar aylarında düzenlenen yamaç paraşütü festivalinde yerli ve yabancı sporcular büyük ilgi göstermektedir.

otelz.com Hemen rezervasyon yap! Erzincan Otelleri

Kayseri’de Yamaç Paraşütü

Kayseri şehrinde bulunan Ali Dağı’nda hava durumuna bağlı olarak 10 dakika ile 30 dakika arasında değişen sürelerde, 1750 metreden atlayarak şehrin etkileyici manzarasına kuşbakışı teslim olabilirsiniz.

otelz.com Hemen rezervasyon yap! Kayseri Otelleri

Bolu’da Yamaç Paraşütü

Türkiye’deki en güzel yamaç paraşütü noktalarından biri de şüphesiz Abant’tır. THK’nin en elverişli hava sporları eğitim adresi olarak belirlediği Abant her seviyedeki sporcuya uygun alan imkanı veriyor.

Yüksekliği 65-125 metre arasında değişen tepelerde başlayan yolculuk, yeryüzüne indiğinizde yemyeşil yaylalarda son buluyor.

otelz.com Hemen rezervasyon yap! Bolu Otelleri

Denizli’de Yamaç Paraşütü

Denizli merkezine 30 kilometre mesafede bulunan Çökelez Dağı 1650 metre yükseklikten uçuş deneyimi yaşatıyor. Burada, Çökelez Dağı eteklerinde, 1997’de, tüm dünyada ilk defa 1. Hava Oyunları düzenlenmiştir.

Denizli’deki bir diğer yamaç paraşütü merkezi olan 300 metre yüksekliğindeki Dinamit Tepesi ise genellikle başlangıç seviyesindeki uçuşlar için tercih edilmektedir.

Her mevsim uçuş imkanının olduğu Dinamit Tepesi’nin sahip olduğu, Pamukkale’nin termal su kaynaklarından çıkan buharlarının da eşlik ettiği bu manzaranın keyfi hiçbir yerde yok.

otelz.com Hemen rezervasyon yap! Denizli Otelleri

İzmir’de Yamaç Paraşütü

İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunan Bozdağ Yaylası, Ege Bölgesi’nin çok tercih edilen yamaç paraşütü adreslerinden bir diğeridir.

Yaylada bulunan 1100 metre yükseliğindeki Akçakmak ve 1300 metrelik Güldalan adlı tepelerden yapılan atlayışların yanı sıra başlangıç seviyesi için uygun olan eğitim noktası ise 130 metre yükseklikteki Eseli Tepesi adı verilen yer.

Emniyet Havacılık Kulübü’nün düzenlediği etkinlikleri de takip ederek Bozdağ’ın muhteşem manzarasında ayaklarınızı yerden kesebilirsiniz.

otelz.com Hemen rezervasyon yap! İzmir Otelleri

Antalya’da Yamaç Paraşütü

Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Asas Tepesi macera severler için unutulmaz bir deneyim fırsatı sunuyor. Yerli ve yabancı sporcuların ilgisini büyük ölçüde çeken Asas Tepesi, 1000 metre yükseklikten başlayıp, 20 ile 45 dakika arasında değişen heyecan dolu bir yolculuk sunuyor.

otelz.com Hemen rezervasyon yap! Antalya Otelleri

Eskişehir’de Yamaç Paraşütü

Türk Hava Kurumu’ndan eğitim alma imkanı bulabileceğiniz İnönü Eğitim Merkezi, Eskişehir’e 36 kilometre mesafede bulunuyor. Burada eğitim almak için önceden başlangıç eğitiminizin olmas gerekiyor.

Eğer bir yeni başlayansanız C Tepesi adı verilen 130 metre yüksekliğindeki noktadan yapacağınız atlayışlarla kendinizi geliştirmeniz mümkün.

otelz.com Hemen rezervasyon yap! Eskişehir Otelleri