Yayınlanma Tarihi:

Çitli Maden Suyu

Mesire alanının içinde 150 yıldan daha fazla zamandır kaynayan Çitli maden suyunun şöhreti Padişah Abdülaziz’in mide rahatsızlığını geçirmesinden gelmektedir.

Uluslararası yarışmalarda ödülleri bulunan Çitli Maden Suyu, İstiklal Savaşı’nda Yunanlılar tarafından hedef alınarak bombalanmış ve debisi azalmıştır. Amerika’da ve Avrupa’da 7 ülkede yapılan festivallerde kazandığı 9 altın madalyası bulunmaktadır.

Almanlar ve Fransızların zamanında Avrupa’ya taşıdığı ve tanıttığı Çitli Maden Suyu bugünlerde bakımsızlık ve tahribattan ötürü çok az akmaktadır.

Sindirim sistemi, karaciğer, pankreas, kansızlık rahatsızlıklarına ve kırışıklık gidermeye iyi gelmektedir. Diüretik bir sudur ve böbrek başta olmak üzere boşaltım sistemlerine de etki eder. İçerdiği demir sayesinde de anemi rahatsızlığına iyi geldiği ve cilt yüzeyinde kırışık sıkılaştırma etkisi yaptığı bilinmektedir.

Çitli Maden Suyu Nerededir? Nasıl Gidilir?

İnegöl ilçesine 11 km uzaklıktaki Çitli köyünde bulunur.

Kükürtlü Kaplıca

1389 yılında 1. Murat tarafından yaptırılan, Bursa’nın en eski ve ünlü kaplıcalarından biri olan Kükürtlü, Küçük Kükürtlü (kadınlar hamamı) ve Büyük Kükürtlü (erkekler hamamı) olarak ikiye ayrılır.

Konaklama işletmesine dönüştürülen kaplıcanın çevresindeki bazı eski yapılar da hayata döndürülmüştür. Günümüzde Uludağ Üniversitesi Atatürk Hidroterapi ve Rehabilitasyon Merkezi adı altında tam bir sağlık kurumu olarak hizmet vermektedir.

Poliklinikleri bir büyük havuz, üç küçük havuz, kırk özel küvet, fizik tedavi salonları, egzersiz salonları ve dinlenme alanlarından oluşmaktadır. Bileşenlerinde kalsiyum, magnezyum sülfat ve bikarbonat bulunan Kükürtü Kaplıca suyu, oligometalik yani düşük minerallidir.

70 derece sıcaklığında ve 6.44 pH değerindedir. Litresinde 1 gramın üstünde kükürt içeren bu sular; periferik damar, kronik iltihaplı hastalıklar, kronik bel ağrısı, osteoartrit, mobilizasyon, nörolojik, cerebral palsy, genel stres bozuklukları ve spor yaralanmalarına bağlı rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

Kesin tanısı konmuş ve engel teşkil eden bir durumu olmadığı raporla belirtilmiş herkes bu tesise gelip faydalanabilir. Beş yıldızlı otel imkanlarının mevcut olduğu Kükürtlü Kaplıca’da, romatizma ve cerrahi ortopedi tedavileri de uygulanmaktadır.

Kükürtlü Kaplıca Nerededir? Nasıl Gidilir?

Bursa merkez ile Çekirge arasında yer alan kaplıcaya Bursa merkezden kalkan şehir içi otobüsleri ve metro ile ulaşım sağlanmaktadır.

Tümbüldek Termal Suları

Tümbüldek Kaplıcası oldukça geniş bir alanda yer alan, içeriği ve sağladığı faydalar açısından bereketli bir kaplıcadır. Kaplıca bugün çok gelişmiş tesislere sahip değildir ve işletmesi belediye bünyesine bağlıdır.

Her yıl 15 günlük süreyle kiralanan 30 adet daire bulunmaktadır. Çevresindeki hamamlar ve oteller de buradaki sudan faydalanmakta. İçeriğinde bikarbonat, sodyum, kalsiyum bulunan suyun mineral miktarı litrede 2.7 gramdır.

Mineral açısından çok zengin olan Tümbüldek suyu cilt hastalıklarına şifa olmaktadır. İçinde bulunan demir sayesinde de cilt yenilemesi sağlanmaktadır.

Ağrılı sendromlara, periferik sirkülasyon bozukluklarına, karaciğer rahatsızlıklarına, mide rahatsızlıklarına, bağırsak, pankreas ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelen Tümbüldek termal sularının iltihap kurutucu özelliği de bulunmaktadır.

Sıcak kaynağı 51 derece, soğuk kaynağı ise 21 derece olan bu sular, yer kabuğundan saniyede 55 litre çıkmasıyla Türkiye’nin en güçlü termal kaynaklarından biri olmuştur. Çevresindeki yeşillik alanlarıyla da güzel bir keyif merkezidir.

Tümbüldek Termal Suları Nerededir? Nasıl Gidilir?

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, Akarca Köyü’nde bulunan Tümbüldek Termal Suları’na Bursa merkezden kalkan şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Oylat Termal Kaplıcaları

Oylat Termal Kaplıcaları İnegöl’de bulunan, spa ve konaklama tesisleri ile sizlere mükemmel hizmeti sunan bir kaplıcadır. Termal turizm listesinde dünyaca tanınan bir öneme sahip olan Oylat Termal Suları akrotermal özelliği taşıyor.

40 derece sıcaklıktaki, litresindeki 0,5 mg mineral bulunan bu su, romatizma, kronik bel ağrısı, osteoartrit, yumuşak doku, mobilizasyon, nörolojik, cerebral palsy rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Bu sularda şifa bulurken uzman fizyoterapistler eşliğinde masajın keyfini çıkarabilir, spa ve sauna ile rahatlayabilirsiniz. Toplamda 690 yatak kapasiteli tesisler yaz-kış açık ve odaların banyosunda da bu termal su bulunuyor.

Oylat Termal Suları Nerededir? Nasıl Gidilir?

Bursa-İnegöl karayolu üzerinden Domaniç -Tavşanlı sapağına giriş yaptığınızda 11 km sonra Oylat Kaplıcaları güzel görüntüsüyle sizi bekliyor olacak. Bursa’dan otobüsle İnegöl’e gelip, İnegöl’den dolmuşlarla da tesise ulaşabilirsiniz.

Çekirge Kaplıca ve Termal Suları

Bursa’da Vakıfbahçe kaynağına bağlı bulunan şifalı suların büyük bir çoğunluğu Bursa’nın en yüksek bölgesi olan Çekirge’de kaynamaktadır. Bileşenleri zengin kimyasal ve madenlerden oluşan bu sular ‘çelikli su’ adıyla anılmaktadır.

Aktığı yerleri içeriği sebebiyle kırmızı renge boyayan bu suyun sıcaklığı 45 derecedir.

Bu bölgede Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla yapılan bir de tesis yer almaktadır. Çekirge sularının bir bölümü içeriğine zarar verilmemesi için bu tesise cam borularla taşınır. Bu tesiste bulunan ve tedavinin kalbi olan havuz, Bursa hamamlarının en büyüğüdür.

Bu su, romatizma, kadın hastalıkları, damar tıkanıklığı, bronşit, karaciğer, safra kesesi, hafif diyabet dışında gut rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Kaynarca ve Karamustafa Kaplıcaları

İlk etapta tarihi dokusuyla etkileyen Kaynarca ve Karamustafa Kaplıcaları’ndaki hamamlar Bizans ve Osmanlı döneminde yapılmış, hala aktif olarak kullanılmaktadır.

Suyunun litresinde 1150 mg (yüksek) mineral bulundurması sebebiyle Kaynarca ve Karamustafa Kaplıcaları’nın suyu termomineral grubundadır. Kaynarca 84, Karamustafa ise 57 derecede kaynamaktadır.

Kronik bel ağrıları, romatizma hastalıkları, osteoartrit, cerebal parsy, mobilizasyon, spor yaralanmaları, stres bozuklukları, nörolojik rahatsızlıklar ve sorunlarına iyi gelmektedir.

Karamustafa Kaplıcası radyoaktivite bakımından en zengin kaplıcadır ve sodyum karbonat içerdiğinden egzama, gut, kadın hastalıkları ve romatizma rahatsızlıkları için faydalıdır.

Kaynarca ve Karamustafa Kaplıcaları Nerededir? Nasıl Gidilir?

Kaynarca Hamamı Kaplıca Caddesi’nde bulunuyor. Bursa merkezden otobüs veya metro ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Karamustafa Kaplıcası merkez ilçe Osmangazi’e bağlı Kükürtlü Mahallesi’nde bulunuyor.

Vakıfbahçe Termal Suları

Bursa’nın birçok kaplıca suyuna kaynak olan Vakıfbahçe, en zengin termal bölgedir. Aynı zamanda rehabilitasyon merkezi olarak da hizmet vermektedir. Burada kaynayan şifalı sular civardaki oteller, hamamlar ve hastane tarafından kullanılıyor.

Vakıfbahçe termal suları; kronik bel ağrısı, osteoartrit, yumuşak doku hastalıkları, mobilizasyon ve nörolojik rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Özellikle bir ameliyat sonrası uzun süre yatarak tedavi gören ve hareketsiz kalan kişiler için tavsiye edilir.

Vakıfbahçe Termal Suları Nerededir? Nasıl Gidilir?

Vakıfbahçe termal suları Bursa’nın Çekirge semtinde bulunur. Şehir merkezinden toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Horhor Termal Suları

Birçok hastalığa şifa olmasıyla ünlü Horhor Kaplıcası yoğun mineral barındırması sebebiyle akratotermal sular kategorisinde yer alır. Litresinde 0.5/557 mg mineral bulunur. Suyun sıcaklığı 40 derecede, oldukça ideal bir ısıdadır.

İçme kürleri ve banyo uygulamaları şeklinde faydalanılabilen sular kronik bel ağrısı, romatizma, eklem rahatsızlıkları, ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir ve yumuşak doku rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Aynı zamanda bir rehabilitasyon merkezi olan Horhor Kaplıcaları, özellikle yaralanan sporcular tarafından rağbet görüyor.

Horhor Kaplıcası Nerededir? Nasıl Gidilir?

Bursa’nın Çekirge semtinde yer alan kaplıcalara şehir merkezinden toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Zeyni Nine(Hüsnügüzel) Hamamı

Zeyni Nine Termal Suları, ovaya bakan geniş bir yeşillik alana sahiptir. Çok eski bir hamam bulunan bu tesiste, otel ve pansiyon hizmetleri de bulunuyor.

46 derece sıcaklığındaki bu su, içeriğindeki yoğun çelik ve demir miktarı sebebiyle radyoaktiftir. Litresinde 562 mg mineral bulunduruyor.

Osmaniye ilçesinde bulunan bu kaplıca; romatizma, kronik bel ağrısı, osteoartrit, yumuşak doku, mobilizasyon, genel stres bozuklukları ve spor yaralanmaları gibi rahatsızlıklara şifa olmakta.

Zeyni Nine Termal Suları Nerededir? Nasıl Gidilir?

Çekirge’de Uludağ Yolu üzerinde bulunan Zeyni Nine Termal Suları’na kim bilir nasıl gidilir

Gemlik(Terme) Kaplıca ve Şifalı Suları

36 derece sıcaklığı ile içmeler grubunda yer alan Gemlik Kaplıcaları, suyundaki kükürt içeriği sayesinde çamur banyosu olarak da kullanılabilmektedir. Romatizma, nevralji, nevrasteni, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir.

Gemlik (Terme) Kaplıca ve Şifalı Suları Nerededir? Nasıl Gidilir?

Bursa’nın şirin bir sahil beldesi olan Gemlik’in Umurbey köyünde bulunan Gemlik Kaplıcaları’na ilçe merkezinden kalkan minibüslerle ulaşabilirsiniz.

Ağaçhisar Kaplıca ve Şifalı Suları

Ağaçhisar Kaplıcası, çamur ve banyo uygulamaları ile hizmet vermektedir. Kocasu Deresi’nin oldukça yakınında kaynayan bu kaplıca; ağrılı sendromlar ve uyuz başta olmak üzere birçok cilt hastalığına da iyi gelmektedir.

Ağaçhisar Kaplıca ve Şifalı Suları Nerededir? Nasıl Gidilir?

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Ağaçhisar köyünde bulunur.

Keramet Kaplıcası

Keramet Kaplıcaları’nda termal su hizmetleri açık havuzlardan oluşan tesislerde verilmektedir. Sıcaklığı ortalama 30 derecede kalan ve yaz-kış değişmeyen Keramet Kaplıcası suları; romatizma, kadın, cilt hastalıkları ve kırışıklıklara şifa olduğu bilinmektedir.

Yaklaşık 2 metre kadar derinlikten gelen bu termal suların civarında oturma yerleri, park alanları, tuvalet ve soyunma odaları da bulunuyor. Otellerin yanı sıra çadır kurmak isteyenler için yakınındaki kamp alanını kullanabilirsiniz.

Doğal havuz görünümündeki kaplıcalara yalnızca kış turizmi için değil yaz tatilinde dahi gelmek isteyeceksiniz. Yazın güneşlenmek kadar kışın karlar arasında yüzmek de oldukça keyifli.

iz suyun içinde keyif yaparken içeceğinizi almak için çıkmanıza gerek yok çünkü işletmenin suya servis hizmeti bulunuyor.

Keramet Kaplıca ve Şifalı Suları Nerededir? Nasıl Gidilir?

Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Keramet köyünde yer alan Keramet Kaplıcaları’na, Orhangazi’den kalkan Keramet köyü minibüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.