- Doğa Tatili
- Süleyman Demirel Havalimanı
- Doğa Yürüyüşleri
- Ekstrem Sporlar
- Gökyüzü Gözlemi
Eşsiz Bir Deneyim: Kızıldağ Milli Parkı
Isparta’da bulunan en büyük ve en zengin doğal alanların başında gelen Kızıldağ Milli Parkı 55.000 hektarlık alana yayılmış benzersiz bir doğa harikasıdır. Beyşehir Gölü, Pınargözü Mağarası, Köprüçay Vadisi gibi alanları da içinde barındıran milli park yüzlerce ağaç ve bitki çeşidine de ev sahipliği yapan muhteşem bir ekosisteme sahip.
Uçsuz bucaksız Kızıldağ Milli Parkı sınırları içinde bir de ilçe yer alıyor. Toros dağlarının kuzey uzantısını oluşturan Anamas Dağları’nın yamaçlarında yer alan Yenişarbademli ilçesi, denizden yüksekliği 1150 metre olan ve büyük kısmı ormanlarla çevrili bir alandır.
Ülkemizde kiraz ihracatının baş merkezi olan Yenişarbademli, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bizans ve Roma Dönemlerinde adı Gorgorum idi. İlçenin tamamı birinci derece doğal sit alanı ve milli parktır.
1380’de Osmanlı’nın toprağı olan ilçe 1810’da Konya’ya bağlanmıştır. 1868 yılından beri Yenişar olarak adlandırılmış, 1954’te ise bugünkü ismiyle belediye kurulmuştur. 1991 yılında Konya’dan ayrılıp Isparta’ya ilçe olmuştur.
Isparta’nın en yüksek dağı Dedegöl Dağı bu ilçede bulunur. Anamas Dağı olarak da bilinir. Doğa Derneği’nin araştırmalarına göre Dedegöl Dağı Beyşehir Gölü, Aksu ilçesi, Belceğiz Köyü, Emerdin Dağı, Sarıidris beldesi ve Köprüçay Vadisi’nden oluşuyor.
Dağın zirvesi yaklaşık 3000 metre yüksekliktedir. Kuzey yamaçlarında buzul bulunması sebebiyle Batı Toroslar’daki tek buzullu dağdır. Birçok endemik bitki türüne ve yaban hayvanlarına ev sahipliği yapmaktadır.
Kızıldağ Milli Parkı’nda Ne Yapılır?
Dedegül Dağı’nın eteklerindeki Melikler Yaylası çam ağaçlarıyla çevrili bir kamp alanıdır. Her Mayıs’ın 2. haftasında Melikler Yaylası’nda dağcılık şenliği yapılır.
Melikler Yaylası’nda, 1700 metre yükseklikteki çam ormanları içinde bulunan kamp yerine toplu ulaşım yapılarak şenliklere katılabilirsiniz.
Melikler Yaylası’nda Cennet adındaki şenlik alanında her Temmuz’un sonunda gökyüzü gözlem şenliği yapılır. Dünyanın en karanlık yerlerinden biri burası. Bu yüzden ışıklandırma konusunda dikkatli davranılıyor. Mangal veya ateş yakılması yasak.
İnsanın gözünün bu karanlığa alışması 10 dakikayı alabiliyor. Belli bir saatten sonra araçla dağa çıkılması da yasak. Festival günlerinde binlerce kişi aynı anda gökyüzünü gözlemliyor. Türkiye’nin 1. dünyanın 68. Karanlık Gökyüzü Gözlem Parkı’nın burada kurulması planlanıyor.
Kamp alanında konaklama yaparken Dedegöl Dağı’na tırmanabilir, Pınargözü Mağarası’nı görebilir, Yaka Kanyonu’nda yürüyebilirsiniz. Doğa ile iç içe olmayı sevenler için mutlaka görülmesi gereken bir yer. Geceleri biraz serin olacağını hesaba katmak lazım.
Müthiş Doğasıyla Yaka Kanyonu
Yaka Kanyonu Melikler Yaylası’nın alt kısmında bulunuyor. Bitimindeki köyle aynı adı taşıyan kanyon 4 km uzunluğunda. Yani gidiş dönüş toplamda 8 km sürüyor bu yolculuk. 2 metreye kadar uzanan yol genişliği, 30 ve 100 metre arasında değişen yükseklikteki duvarlar arasında ilerliyor.
Rengarenk kelebeklerin ve çiçeklerin eşlik ettiği bu kanyon yürüyüşünde genellikle vücudunuzun tamamı ıslanır. Yağışlı günlerde de su seviyesi ve akıntı şiddeti artar. Bu yüzden kışları soğuyan suda yürüyüş yapılmaz.
Kanyonda yer yer doğal havuzlar ve şelaleler göreceksiniz. Yürüyüşü zorlu olmayan bir yol olduğu için ekipmana veya deneyime sahip olmanız gerekmiyor. Yalnız kask ve kaymayan ayakkabılar şart.Kanyondan köye giden yol dağ bisikleti yolu olarak da kullanılıyor.
Dedegöl Dağı ve Karagöl Buzul Gölü
Dedegöl Dağı’nın doğusunda bulunan Karagöl, 2500 metrekarelik bir alana yayılmış buzul gölüdür. Küçük ancak oldukça derindir. Dedegül çiçeği ile ünlü güzel bir doğaya sahiptir. Burada çadır kurup geceyi geçebilirsiniz.
Surlarla çevrilmiş görkemli bir saray olan Kubad-ı Abad Sarayı Beyşehir gölünün kuzeybatı tarafında bulunuyor. Anamas Dağlarının eteklerine kurulmuş bir külliyedir. Sultan Alaaddin Keykubat tarafından 1236’da yaptırılmıştır.
Bu saray kompleksine dahil büyüklü küçüklü 16 kadar saray, göl kıyısında ise bir tersane bulunuyor. Günümüzde hemen hemen yalnızca duvarlar kalmıştır.
Sarayın 3 km kuzeyinde Beyşehir Gölü’nde Kız Kalesi Adası bulunuyor. Kız Kalesi Adası sarayın haremliğidir. Burası Türkiye’nin en popüler kuş cennetlerinden biridir. Bu adada 10’dan fazla kuş cinsi yaşıyor.
Aynı zamanda Eldere Bölgesi’nde kaya tırmanışı yapma imkanınız da bulunmaktadır.
Pınargözü Mağarası
15 km uzunluğundaki, Türkiye’nin en uzun mağarası Pınargözü Mağarası Dedegöl Dağı’nda bulunur. İlçeye 8 km mesafede, Çaydere Ormanlarında yer alır. Mağaranın içinde şiddetli bir su akıntısı vardır. Beyşehir Gölü’nü besleyen bu sudur.
Birçok büyük çağlayan, havuz, şelale ve sifon da burada bulunuyor. Oldukça soğuk olan suyu en sıcak aylarda bile ortalama 5 derecedir. Çevresinde 200’ün üstünde bitki türü barındıran Pınargözü muhteşem bir tabiata sahiptir.
Kızıldağ Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?
Isparta şehir merkezine yaklaşık 100 km mesafede bulunan Yenişarbademli’ye toplu taşıma ya da özel araçla ulaşabilirsiniz. Uçakla Süleyman Demirel Havalimanı’na indikten sonra doğrudan otobüs ile ulaşım da sağlayabilirsiniz.
Kızıldağ Milli Parkı Konaklama Seçenekleri
Bölgede mevsimsel olarak çadır kampı popüler olsa da sizin tercihiniz otelden yanaysa en uygun otel seçeneklerini buradan kontrol edebilirsiniz.