İçindekiler
Kaya Tırmanışı Nedir? Nasıl Yapılır?
Doğa tutkunlarını ve adrenalin tutkunlarının ortak aktivitesi olan kaya tırmanışı, hem zihinsel hem de fiziksel olarak güçlü bir irade gerektiren, zor fakat bir o kadar da büyüleyici bir spordur.
Vücudunuzun tüm kaslarını çalışmaya zorlayan bu heyecanlı aktivite, insana verdiği özgürlük ve güç hissi sebebiyle vazgeçilmeziniz oluyor. Belki de en ilkel mücadele hislerimizden bu kadar uzaklaştığımız 21. yüzyılda bizlere doğamız gereği kodlanmış hayatta kalma ve mücadele etme enerjisini hatırlattığı için bu denli ruhumuzu besliyor.
Yer çekimine karşı kıyasıya meydan okumaya dayalı olan bu sporu gerçek bir kayalıkta deneyimlemeden önce eğitim için hazırlanmış özel duvarlarda veya birebir kaya biçimindeki yapılarda eğitim almanız gerekmektedir.
İstenen gerekli donanıma sahip olduktan sonra ise profesyonel ya da yarı profesyonel olan çeşitli tırmanış ekiplerine veya kulüplerine dahil olarak hafta sonu düzenlenen etkinliklere katılabilirsiniz.
Bugün gerçek bir dağ tırmanışı yapmayacak dahi olsanız yalnızca hobi amaçlı bu merkezlere gidip bulunduğunuz şehirde kolaylıkla eğitim alabilirsiniz. O halde Türkiye’deki kaya tırmanışı nerelerde yapılır gelin birlikte inceleyelim.
Antalya’da Kaya Tırmanışı Yapılacak Yerler
Antalya sınırlarında bulunan Geyikbayırı mevkii yalnızca Türkiye’nin değil tüm dünyanın adını sıkça duyduğu bir tırmanış cennetidir adeta. Dünyanın dört bir yanından sporcu ağırlayan Geyikbayırı’nda sayısı bine yaklaşan tırmanış rotası bulunuyor.
Bu bölgeyi kaplayan ormanlarla ve birbirinden etkileyici manzaralarla tırmanış keyfiniz ikiye katlanıyor. Geyikbayırı’nın en güzel manzarası ise Beydağı’nın bir zirvesi olan Geyiksivri Dağı’nda yer alıyor.
Kireç taşından oluşan yapısı ile oldukça sağlam bir dağ olan Geyikbayırı dağları her seviyede sporcu için mükemmel bir adres. Geyikbayırı, en iyi tırmanış alanları arasında Avrupa üçüncüsüdür.
Antalya’nın bir diğer tırmanış yeri ise Olimpos’ta. Tarihi Likya Yolu ve bu yol üzerinde bulunan tarihi kalıntılara eşlik eden cıvıl cıvıl doğa ile Olimpos dağı sporcular için rüya gibi bir yer.
250’den fazla kaya tırmanışı rotası ve oldukça elverişli bir altyapısı bulunan Olimpos, yeteneğini ortaya koymak isteyenler için son derece uygun bir adrestir. Bu heyecan dolu sporu deneyimlerken doğal ve kültürel zenginliklerden de nasibini almak isteyen herkes Olimpos’a.
Aladağlar’da Kaya Tırmanışı Yapılacak Yerler
Türkiye’nin Alpler’i olarak adlandırılan Aladağlar, Adana, Kayseri ve Niğde illerinin üçünü birden kucaklayan, Toroslar’ın en güzel uzantısı olan dağlardır. Türkiye’de dağcılığın merkezi olarak görülürler.
3000 metrenin üstüne kadar çıkabilen ve 100’den fazla rotası olan Aladağlar’ın en yüksek noktası 3767 metre yüksekliğindeki Kızılkaya doruğudur.
Kızılkaya’yı ise 3756 metrelik yüksekliğiyle Büyük Demirkazık zirvesi takip eder. Vadilerden göllere, kamp alanlarından trekking yollarına kadar birçok imkan sunan Aladağlar, Türk topraklarında dev bir parkurdur.
İzmir’de Kaya Tırmanışı Yapılacak Yerler
İzmir’in Buca ilçesine bağlı Kaynaklar Köyünde her yıl ilkbahar aylarında ‘Kaynaklar Kaya Tırmanış Şenliği’ düzenlenmektedir. Su kaynaklarına ve kamp alanlarına oldukça yakın bulunan Kaynaklar Tırmanış Bahçesi’nde 200’den fazla tırmanma rotası bulunmaktadır.
Temiz ve güvenli bir alan olmasının yanında, kolay ulaşılabilmesi de macera tutkunlarını cezbetmektedir.
Sakarya’da Kaya Tırmanışı Yapılacak Yerler
Güneye bakan tırmanış rotaları sebebiyle sabah 10 sularından akşam saatlerine dek güneş alan bir bölge olan Geyve’de, tırmanışı tamamlamanın en güzel yolu öğle saatlerinde gölgede kalan kamp alanlarında dinlenmek ve yola öğleden sonra devam etmektir.
Tırmanabileceğiniz üç ana kayanın yükseklikleri yaklaşık 100 metre olan Gevye’de 50’ye yakın rota bulunuyor.
Kocaeli’de Kaya Tırmanışı Yapılacak Yerler
İstanbul’a oldukça yakın konumda bulunan Ballıkayalar Tabiat Parkı 1970’lerden beri Türkiye’nin başlıca kaya tırmanışı adreslerinden biri olarak kullanılmaktadır. Ballıkayalar Kanyonu Türkiye’nin ilk kaya tırmanışı adreslerinden biridir.
Etkileyici doğal güzellikleriyle keyifli bir tırmanış sunan Ballıkayalar’da amatör ve profesyonel sporcular için 100’e yakın tırmanış rotası bulunuyor. Kamp alanlarının sayesinde hem hafta sonu hem de günübirlik olarak aktivitelere katılabiliyorsunuz.
Muğla’da Kaya Tırmanışı Yapılacak Yerler
Bafa Gölü bouldering denen kısa kaya tırmanışları için en uygun noktalardan biridir. Ancak profesyonel kaya tırmanışçıları için dahi oldukça zorlu olan bu bölge granit ve gnays yapıya sahiptir.
Oldukça küçük ve çıkıntılı olan kayaları zaman zaman tutmakta bile zorlanabiliyorlar. Tırmanış minderine ihtiyaç duyacağınız Bafa Gölü tırmanışlarınıza Heraklia Antik Kenti ve Beşparmak Dağları’nın muhteşem manzarası eşlik ediyor.
Kayseri’de Kaya Tırmanışı Yapılacak Yerler
Profesyonel dağcılık rehberleri eşliğinde yaz boyunca kaya tırmanışı etkinlikleri düzenlenen Erciyes’te, 2800 metre yükseklikteki kurulmuş dağ evinde geceyi geçirebileceğiniz muhteşem bir organizasyon fırsatınız var.
Magma kayalarından oluşmuş volkanik türde bir dağ olan Erciyes Dağı 4000 metreye yakın bir zirveye sahiptir. Dağ tırmanışı için en uygun ayların Mayıs ve Haziran olduğu bilinmektedir çünkü Kasım ayında 3500 metrelerin kar tutmaya başlaması sebebiyle çığ düşmesi riski oluşabilmektedir.
Hava durumunun çok sık değiştiği gözlenen Erciyes Dağı’nın rüzgarları da oldukça şiddetli esmektedir. Tabi bu doğa harikasında Erciyes Kayak Merkezi ile kış sporları yapma imkanınız da bulunmaktadır.
Rize’de Kaya Tırmanışı Yapılacak Yerler
Karadeniz Bölgesi’nin yeşiliyle ünlü şehri Rize’deki Kaçkarlar’da tırmanışınız sırasında mevsim ne olursa olsun buzullar daima görüş alanınızda kalıyor. Batı kısmında 2000 metreye kadar uzanan zirveler doğuya gittikçe 3500 metreleri bulur.
Van’da Kaya Tırmanışı Yapılacak Yerler
Adilcevaz ilçesinde bulunan Süphan Dağları, Van Gölü’nün kuzey kısmında yer alan, Türkiye’nin en yüksek üçüncü dağıdır. Tırmanış için ülkemizde oldukça rağbet gören bir yer olan Süphan Dağı sönmüş bir volkanik dağdır.
4058 metre yüksekliğindeki dağın zirvesine ulaşanları bekleyen Kırklar Mezarlığı adındaki kırk şehidin mezar yeri olan tarihi açıdan önemli bir şehitlik beklemektedir. Dağ tırmanışının yanı sıra tur kayağı, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü gibi daha birçok aktiviteye elverişli olan Süphan Dağı’nda, Aygır Gölünü ve birçok ilçeyi besleyecek kadar çok su kaynakları bulunuyor.
Iğdır’da Kaya Tırmanışı Yapılacak Yerler
5137 metre ile ülkemizin en yüksek dağı olan, 1990 senesinde tırmanışın yasaklandığı, 8 sene sonra yeniden izne açıldığı Ağrı Dağı’nın büyük tufandan sonra Nuh’un gemisine ev sahipliği yaptığına dayanan efsanevi bir hikayesi vardır.
Zirveye tırmanışın 7 gün sürdüğü Ağrı Dağı’nda düzenlenen ücretli etkinliklerde yerinizi alarak bu macerayı yaşayabilirsiniz. Türkiye’nin çatısı Ağrı Dağında Küçük Ağrı, Büyük Ağrı, Süphan gibi yüksek zirveleri ve farklı rotaları bulunmaktadır.