- Doğa Tatili
- Antalya Havalimanı
- Kültürel Gezi
Yaşamın Olduğu En Büyük Mağara
Katran Dağı’nın eteklerinde, doğal karstik yapının aşınmasıyla oluşan Karain Mağarası Türkiye’nin içinde yaşam olan en büyük ve en doğal mağaralarından biri.
Mağaralar, eski insanların güvenliklerini sağlayacakları barınma yerleri olması sebebiyle oldukça önemli bilgileri barındıran, resimli birer tarih kitabı gibidir. Mağaralar tarihimizi öğrenmek açısından oldukça önemli oluşumlardır.
Eski Antalya-Burdur karayoluna 5 km mesafedeki, Yağca Mahallesinde bulunan mağaranın deniz seviyesinden yüksekliği 440 metredir. Karain Mağarası’nı 1946 senesinde Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten keşfetmiştir.
Yaptığı araştırmalar mağaranın 3 kayanın birleşimiyle oluştuğunu göstermiştir. Bu mağara Türkiye’de ilk düzenli ve modern kazılarının yapıldığı mağaradır. Bu çalışmalar bize bu bölgenin 500.000 yıl öncesinde yerleşim olduğu bilgisini de kazandırmıştır.
Çıkan tarihi kalıntıları Antalya Müzesi’nde ve Karain Müzesi’nde görebilirsiniz. Anadolu’nun ilk sanat eserleri sayılan bu bulgular arasında süs eşyaları, çanak, çömlek, yontma taş, kemikten aletler, sikke gibi malzemeler bulunuyor.
Besin üretim sonrası ve öncesine ait bu bulgular insanlık geçmişinin %99’unu oluşturan avcı-toplayıcı hayatının tüm detaylarına ışık olmuştur.
Tüm Çağlarda Ev Sahibi
Burada yaşamayan topluluk kalmamış desek çok da yanlış olmaz. Hemen hemen tüm tarih öncesi çağlarda yerleşimin olduğu Karain bu özelliği ile ender mağaralardan biri olmuştur. Kalkolitik, paleolitik, eski tunç, neolitik gibi Protohistorik Çağlara ve Klasik Çağa ait yaşamların olduğu ispatlanmıştır.
Taş Devri olarak adlandırılan dönemlere, en eski insanlar olan neandertal insanlara ait önemli bulguları barındırması ve şahit olduğu kültürel çeşitlilik sebebiyle Anadolu’nun en özel yerlerinden biridir.
Geç Roma Dönemine kadar yerleşimin sürdüğü düşünülen ve günümüze en yakın dönemlerinde adak-tapınak amacıyla kullanılan bu mağaranın dış yüzeylerinde Grekçe yazılmış nişler ve kitabeler yer alıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yerini alan Karain mağarası asil listeye gireceği günü bekliyor.
Yeraltına Yolculuk
Sekiz bölümden oluşan mağarada sarkıtlar, sütunlar, dikitler, sığınaklar ve dehlizler bulunuyor. Mağaraya giriş 498 basamaklı, 150 metre yüksekliğindeki merdiven ile yapılıyor.
Gözünüzü korkutmasın çünkü bu merdivenleri bazı noktalarında dinlenmek için konulmuş banklar bulunuyor. Bu bankların manzarası ise aşağıdaki yemyeşil ova. Bu merdiven bittiğinde karşınıza ilk büyük galeri gelecek.
Bu galerideki merdivenleri takip ettiğinizde ise diğer bir galeriye ulaşacaksınız. Burası çok sayıda yarasanın evi. Sesleri mağaraya ürpertici bir hava katıyor ancak korkmanıza gerek yok çünkü saldırmadığınız sürece size zarar vermezler.
Karain Mağarası Ulaşım Rehberi
2021 yılı giriş ücreti 12.5 TL olan mağaraya Müze Kart sahipleri ücretsiz girebiliyor. Antalya-Korkuteli karayolunun 26 kilometresinde bulunan Termessos Antik Kenti’ni gösteren yol ayrımındaki sapaktan Yağca köyüne sapıp 10 km kadar yol aldığınızda Karain Mağarası’na ulaşacaksınız.
Mağara yakınında otopark da bulunuyor. Eğer Antalya’da konaklama yapıyorsanız günübirlik turlara da katılabilirsiniz.